Tople kumare

Tople kumare se ponavadi postrežejo z pire krompirjem in različnimi vrstmi mesa (čevapčiči, goveje meso iz juhe, pečen piščanec…). To je jed, ki se prileže v poletnih dneh.

Potrebujemo:

  • cca 5 kumar,
  • sol,
  • poper,
  • peteršilj,
  • malo mlete rdeče paprike,
  • kislo smetano,
  • malo moke,
  • čebule,
  • paradižnikove mezge,
  • lovorjev list.

Kumare olupimo in naribamo na kolute. Kumare osolimo in pustimo stati vsaj 10 minut, da spustijo vodo. Čebulo nasesekljamo, posolimo in prepražimo na olju, da postane zlato rumena. Dodamo ji kumare ter lovorjev list in pustimo da se dušijo (cca 15 minut). Medtem v lončku pripravimo zmes (malo vode, malo paradižnikove mezge, malo mlete paprike, kislo smetano, poper in peteršilj). Zmes v lončku zlijemo v posodo s kumarami in pustimo, da se pokuha vsaj še 15 minut. Omaka je nato pripravljena za serviranje.