Presno zelje ali sladko zelje ali zeljna juha

Potrebujemo:

  • 2 čebuli, maslo,
  • olivno olje,
  • 50 dag zelja,
  • 3 kom krompirja,
  • začinka,
  • lovorjev list,
  • poper celi,
  • peteršilj.

Zelje in krompir narežemo na drobne kocke. Čebulo nasekljamo in popražimo (na malo masla in malo olivnega olja), da postane zlato rumene barve. Dodamo ji krompir, ki ga malo prepražimo (cca 5 minute), nato dodamo še na kocke narezano zelje in pražimo še (cca 5 minut). Vse zalijemo z 1 litrom vode, dodamo začimbe (lovorjev list, poper celi, začinka, po želji lahko dodamo tudi malo paradižnika v tubi ali malo sladke paprike). Vse skuhaj kuhamo še dobrih 30 minut na zmernem ognju. Juho stlačimo na grobo s tlačiko za krompirin ji dodamo še sveži peteršilj. Pokuhamo še 10 minut in jed je pripravljena za serviranje.